SPF
crema pentru piele uscata

Pielea uscata se poate manifesta prin crapare, mancarimi si descuamare. Cauzele pentru aparitia pielii uscate sunt variate, insa exista si posibilitatea ca uscaciunea la nivelul pielii sa apara in mod natural.

Continut:

Chiar si persoanele cu tenul gras se pot confrunta la anumite intervale de timp cu uscarea pielii. Aceasta problema la nivel cutanat poate fi identificata in orice zona a pielii de pe corp. In multe dintre cazuri, schimbari la nivelul stilului de viata si utilizarea de solutii hidratante cu ingrediente active dedicate pot contribui la gestionarea pielii uscate.

Ce factori pot cauza uscarea pielii?

Expunerea pielii la conditii meteo specifice vremii uscate, bai cu apa fierbinte sau anumite substante chimice, pot cauza uscarea pielii. De asemenea, aceasta conditie a pielii poate fi declansata si de anumite afectiuni medicale inca nedescoperite. [1]

Dermatita este termenul medical pentru pielea extrem de uscata. Exista mai multe forme: 

Dermatita de contact

Dezvoltata in conditiile in care pielea reactioneaza la un factor cu care intra in contact, provocand inflamatii la nivel local. Dermatita de contact iritanta poate aparea atunci cand pielea este expusa la un agent chimic iritant, precum inalbitorul. [1] 

Dermatita seboreica

Poate aparea atunci cand pielea produce un nivel de sebum foarte ridicat. Rezultatul acestei anomalii este descris de aparitia unor eruptii rosii cu scuame, localizate de cele mai multe ori pe suprafata pielii scalpului. Este o dermatita intalnita frecvent la sugari. [1] 

Dermatita atopica

Cunoscuta si sub denumirea de eczema, aceasta afectiune dermatologica are un caracter cronic si se manifesta prin aparitia unor zone scuamoase, uscate pe piele. Dermatita atopica este comuna in randul copiilor de varste mici. [1] 

Alte afectiuni ce pot cauza uscarea pielii:

  • psoriazis
  • diabet tip 1
  • diabet tip 2. [1]

Ce factori de risc pot determina uscarea pielii?

Orice persoana se poate confrunta cu probleme asociate pielii uscate. insa urmatorii factori de risc pot contribui la cresterea riscului de a dezvolta aceasta problema dermatologica: 

Varsta - persoanele adulte sunt mai mult predispuse la uscarea pielii. Odata cu trecerea anilor, porii produc mai putin sebum, fapt ce poate influenta uscarea in timp a pielii. 

Istoricul medical - eczema sau dermatita de contact pot aparea si atunci cand alti membri ai familiei au fost diagnosticati in trecut cu aceleasi afectiuni, sau cu alte probleme de natura alergica. 

Sezonalitatea - uscarea pielii se manifesta cu o frecventa mai ridicata in lunile de toamna si iarna, atunci cand nivelul de umiditate este relativ scazut. Vara, umiditatea mai ridicata contribuie la reducerea riscului de uscare a pielii. 

Igiena improprie - baile / dusurile frecvente, sau efectuate cu apa foarte fierbinte, sporesc riscul de uscare a pielii. [1]  

Ingrediente esentiale pentru ingrijirea pielii uscate

In gama CeraVe cu produse pentru curatare si produse pentru hidratare poti descoperi si solutii pentru ingrijirea pielii uscate, sau cu tendinta de uscare. Acestea contin ingrediente active pentru a combate sau minimiza efectele problemelor asociate acestui tip de piele:

1. Ceramide 

Ceramidele sunt esentiale pentru ingrijirea pielii uscate, acestea regasindu-se in formulele tuturor produselor CeraVe. Acestea alcatuiesc 50% din stratul protector de lipide si formeaza bariera de protectie a pielii, stimuland astfel hidratarea. 

Atunci cand nivelul ceramidelor este redus, bariera cutanata este afectata, iar pielea este mai putin hidratata, fapt ce poate cauza uscarea acesteia. Produsele CeraVe contribuie la ingrijirea pielii uscate, prin refacerea celor 3 ceramide esentiale: 

  • CERAMIDELE 1: Rol in fortificarea stratului de lipide 
  • CERAMIDELE 3: Stimuleaza imbunatatirea nivelului de hidratare pe termen lung 
  • CERAMIDELE 6-II: Factor natural de hidratare. 

Aceasta combinatie unica de ceramide, identice cu cele din piele, calmeaza pielea uscata si contribuie la reducerea pierderilor de apa.

2. Petrolatum 

Petrolatum a fost considerat pentru foarte mult timp cel mai important ingredient activ cu rol in hidratarea pielii, fiind denumit adesea “standardul de aur” al ingredientelor ocluzive. Are rol esential in formarea unei bariere protectoare, ce mentine hidratarea la nivelul pielii.

Petrolatum este un ingredient recomandat persoanelor cu piele care are nevoie de hidratare, asa cum este, de altfel, pielea uscata. Este potrivit pentru hidratarea si vindecarea pielii extrem de uscate din zona calcaielor. De asemenea, petrolatum este recomandat in ingrijirea pielii delicate a bebelusilor. 

3. Dimeticona 

Dimeticona este al doilea cel mai intalnit ingredient cu efect hidratant, dupa petrolatum, regasit adesea in formulele produselor pentru mentinerea unei hidratari optime a pielii. Are rolul de a forma o bariera la nivel cutanat, pentru reducerea pierderilor de apa. 

in cazul pielii uscate, dimeticona este un ingredient ce mai contribuie activ la mentinerea elasticitatii acesteia, prin umplerea spatiilor dintre celule. Poate fi descoperita in formulele unei game variate de produse pentru ingrijirea pielii uscate: creme, balsamuri etc. 

4. Uree 

Ureea este esentiala pentru ingrijirea pielii uscate, datorita proprietatilor umectante pe care le asigura. Produsele CeraVe cu uree pot fi aplicate pe zonele in care se manifesta adesea problemele asociate pielii uscate, asa cum sunt calcaiele, coatele sau genunchii. 

Ureea este, de altfel, un element important al factorului natural de hidratare a pielii, avand proprietatea de a absorbi umiditatea din mediul inconjurator, atragand-o catre piele. Nivelul optim de uree contribuie la netezirea texturii pielii uscate. 

5. Acid hialuronic

Acidul hialuronic este un alt ingredient al organismului, aproximativ 50% din cantitatea produsa de acesta fiind localizata la nivelul pielii.[2] Este vital pentru rutina zilnica de ingrijire a pielii uscate. Pe langa hidratare, asigura si netezirea stratului de la suprafata acesteia. 

Odata cu inaintarea in varsta, productia naturala de acid hialuronic incetineste. De aceea, produsele ce contin acest ingredient activ in formula lor sunt ideale pentru etapa de dimineata si etapa de seara a rutinei de ingrijire, stimuland capacitatea pielii de a-si pastra nivelul de hidratare. 

6. Acid salicilic 

Acidul salicilc este un acid beta-hidroxid, cu rol in exfolierea blanda a pielii. Aceasta proprietate il transforma intr-un ingredient esential pentru ingrijirea pielii uscate, precum si a pielii afectate de psoriazis. 

Poate fi identificat in formulele anumitor geluri de dus, lotiuni sau creme, solutii special conceput pentru a raspunde diferitelor nevoi ale pielii, in special, ale pielii aspre. Acidul salicilic poate oferi pielii un aspect neted si sanatos. 

7. Niacinamida

Niacinamida este compatibila cu alte ingrediente-cheie din solutiile pentru ingrijire a pielii, fiind recomandata pentru numeroase tipuri de piele, inclusiv pentru cea uscata (in cazul senzatiei de piele care strange, sau a xerozei cutanate). 

Spre deosebire de alte ingrediente prezentate mai sus, niacinamida nu este produsa in mod natural de organism. De aceea, se recomanda utilizarea produselor in a caror formula poate fi regasita, datorita beneficiilor pe care le aduce in ingrijirea pielii uscate. 

Pentru o evaluare corecta a starii de sanatate a pielii, recomandam consultul de specialitate la cabinetul medicului dermatolog. Specialistul este in masura sa detalieze despre ingredientele active pentru ingrijirea pielii uscate si sa recomande cele mai potrivite solutii pentru conditia ta medicala.


Date revisited: Aug, 2024

Message
Download Chrome