SPF
puncte negre sau comedoane

Indepartarea punctelor negre sau a comedoanelo si a altor imperfectiuni ale pielii necesita o atentie si o igiena sporita, motiv pentru care se recomanda ca aceasta actiune sa fie efectuate de catre un medic dermatolog. O rutina zilnica de ingrijire, bazata pe produse ce au formule special concepute pentru tipul de ten cu tendinta acneica sau pentru tenul gras poate ajuta la prevenirea formarii punctelor negre sau a comedoanelor si a eruptiilor acneei.

Te invitam sa parcurgi acest articol, pentru a afla mai multe informatii despre indepartarea corecta a punctelor negre sau a comedoanelor si a cosurilor, precum si despre produsele adecvate pentru rutina zilnica de ingrijire.

Ce sunt punctele negre sau comedoanele?

Punctele negre sau comedoanele sunt imperfectiuni care apar la nivel cutanat. Acest lucru se intampla atunci cand foliculii de par se infunda cu sebum si celule de piele moarta. Cosurile si punctele negre pot aparea oriunde pe corp, dar cele mai comune sunt pe fata, gat, piept, spate si pe umeri. Cosurile si punctele negre sunt, de regula, specifice tenului gras, dar pot aparea pe orice tip de ten.

De ce apar punctele negre?

Punctele negre sau comedoanele deschise apar atunci cand foliculii de par se infunda din cauza sebumului si cand celulele moarte nu pot fi eliminate de la suprafata pielii, fapt ce duce la acumularea lor in canalul pilosebaceu. Acumularea acestora poate duce la formarea comedoanelor, adica a unor imperfectiuni minore care pot fi deschise (puncte negre) sau inchise (puncte albe).

Acumularea sebumului si a celulelor moarte duce la aparitia acestor leziuni si poate avea cauze variate, de exemplu, schimbari hormonale, predispozitii genetice, administrarea unor medicamente, folosirea unor produse de ingrijire care nu sunt adecvate tipului de ten, stresul, dieta si stilul de viata.

Care este diferenta dintre cosuri si puncte negre?

Punctele negre si cosurile sunt doua tipuri de leziuni care pot aparea pe fata, gat, piept si pe spate, iar deseori sunt confundate unele cu celelalte. Diferenta principala este aceea ca exista mai multe tipuri de cosuri si cauze care duc la aparitia lor, in timp ce punctele negre reprezinta un anume tip de comedon.

Cosurile de pe fata sunt leziuni cutanate inflamatorii care pot fi provocate de o varietate de factori, precum acumularea de proteine si impuritati la suprafata pielii, producerea excesiva de sebum (uleiul natural al pielii), activitatea principalei bacterii care cauzeaza acneea (Cutibacterium acnes), transpiratie excesiva si schimbari hormonale. Printre factorii de risc asociati cu stilul de viata care pot duce la aparitia cosurilor se afla dieta si stresul.

Pe de alta parte, punctele negre sunt un anumit tip de imperfectiuni care se formeaza atunci cand foliculul de par se infunda cu sebum si celule moarte. Blocajul creeaza un mediu propice pentru proliferarea bacteriilor, ceea ce inflameaza zona, rezultand mici umflaturi (comedoane) care pot fi deschise (expuse la aer), adica puncte negre, sau inchise (infundate complet), cunoscute ca “puncte albe”.

Tipuri de puncte negre

Punctele negre, cunoscute si drept “comedoane deschise”, sunt un tip de imperfectiuni caracterizate printr-o nuanta inchisa ce rezulta din cauza oxidarii sebumului si a keratinei. Acestea sunt, de obicei, plate. Ele sunt comune la persoanele care au pielea cu exces de sebum si, cu toate ca, in general, nu sunt dureroase, pot fi usor de trecut cu vederea si pot contribui la formarea altor tipuri de acnee.

Punctele negre si tari

Acestea sunt leziuni non-inflamatorii si se formeaza atunci cand porii se infunda cu sebumul secretat in exces, cu celule moarte si alte impuritati. Spre deosebire de punctele albe, cele negre sunt deschise, adica nu au un strat care le acopera, motiv pentru care sebumul si impuritatile oxideaza si se inchid la culoare.

puncte negre sau comedoane

Punctele albe

Acestea sunt cunoscute si drept “comedoane inchise” si sunt non-inflamatorii. Ele pot fi de mici dimensiuni si nu prezinta deschizaturi cutanate vizibile. Punctele albe apar, de obicei, ca niste mici umflaturi care apar pe frunte, nas, obraji si barbie, adica pe zonele cutanate unde exista cea mai mare cantitate de sebum.

Punctele albe pot fi cauzate de o varietate de factori, precum:

  • productia de sebum in exces pe fondul unor schimbari hormonale;
  • factori genetici;
  • utilizarea unor produse de ingrijire comedogene (care blocheaza porii);
  • expunere excesiva la soare;
  • stres;
  • consumul unor anumite alimente.

Asadar, este important sa adoptam o rutina de ingrijire faciala corespunzatoare, care sa fie bazata pe folosirea unor produse adecvate tipului de ten si pe adoptarea unui stil de viata sanatos.

Pe langa acestea, exista si alte tipuri de imperfectiuni care pot aparea pe tenul gras sau cu tendinta acneica, iar fiecare are caracteristici distincte in privinta aspectului si a modului de formare. Cele mai comune sunt:

  • Pustulele. Acestea sunt leziuni inflamate, umplute cu puroi. Aspectul lor este asemanator cu al unor vezicule galbui, umflate, si pot fi dureroase;
  • Chisturile. Acestea sunt de dimensiuni mai mari si sunt mai profunde decat pustulele. Ele pot fi dureroase si umplute cu puroi;
  • Nodulii. Nodulii sunt leziuni inflamate sub piele, mai mari decat chisturile, care nu au o deschizatura vizibila. Pot fi dureroase si persistente, iar deseori necesita tratament medical.

Indepartarea corecta a punctelor negre sau a comedoanelor deschise

Trebuie sa retii ca indepartarea manuala a punctelor negre poate fi periculoasa, daca este facuta incorect. Se recomanda sa consulti un medic dermatolog daca ai acnee severa sau alte probleme cutanate care nu dispar in cadrul rutinei de ingrijire. Medicul va examina pielea cu atentie, va stabili un diagnostic si va oferi un tratament corespunzator.

Gestionarea punctelor negre pas cu pas

Pentru a evita producerea unor leziuni grave sau a infectiilor, este important sa stii cum sa gestionezi corect punctele negre. Iata cum poti face acest lucru intr-un mod corect si sanatos pentru piele:

  1. Curata pielea. Spala-ti pielea cu un gel spumant ce are formula delicata si cu apa calduta, pentru a elimina excesul de sebum, praful si impuritatile de pe piele. Este important sa nu folosesti apa fierbinte sau sa utilizezi excesiv scrub, deoarece acestea pot irita pielea si pot inrautati imperfectiunile;
  2. Exfoliaza delicat. Exfolierea delicata poate ajuta la desfundarea porilor si la inlaturarea celulelor moarte ale pielii. In cazul in care este vorba despre leziuni inflamatorii, se recomanda sa eviti acest pas;
  3. Aplica o compresa calda. Aceasta poate ajuta la desfacerea si la desfundarea porilor, facilitand tratamentul punctelor negre.

Nu este recomandat sa atingi cosurile/punctele negre sau sa incerci sa le inlaturi acasa, deoarece procesul poate duce la patrunderea mai multor bacterii si impuritati, care pot exacerba problema si pot accentua si mai mult imperfectiunile. In plus, atingerea lor poate duce la rani care pot lasa semne sau cicatrici. Daca doresti sa inlaturi in siguranta leziunile provocate de acnee, trebuie sa mergi la un specialist.

Noi, in cadrul CeraVe, stim cat este de importanta ingrijirea pielii. De aceea, iti oferim produse de ingrijire adaptate fiecarui tip de ten si problemelor specifice, produse create cu ajutorul medicilor dermatologi, de care ai nevoie pentru a te putea bucura de o ingrijire eficienta.

Cum sa eviti aparitia punctelor negre?

Pentru a evita aparitia punctelor negre si a cosurilor, este esential sa ai un stil de viata sanatos si sa utilizezi produse adecvate tipului de ten, pentru a preveni acumularea in pori a prafului si a impuritatilor. Iata cateva obiceiuri bune pe care le poti incorpora in rutina zilnica anti-imperfectiuni:

  • curata pielea in mod regulat: spala-ti fata cu un produs de curatare bland si apa calduta, de doua ori pe zi, pentru a inlatura praful si excesul de sebum;
  • evita sa iti atingi fata cu mainile murdare sau sa te sprijini cu barbia pe maini;
  • utilizeaza produse destinate tenului gras si/sau cu tendinta acneica: multe produse pentru tenul cu tendinta acneica pot ajuta la tratarea cosurilor, de exemplu, creme cu actiune topica, geluri sau lotiuni ce contin acid salicilic, ce poate ajuta la reducerea imperfectiunilor, deoarece inlatura celulele moarte si excesul de sebum de pe piele;
  • adopta un stil de viata sanatos: urmeaza o dieta potrivita
indepartarea punctelor negre sau a comedoanelor

Sfaturi pentru evitarea imperfectiunilor

Pentru a evita eruptiile acneei, este important sa folosesti produse adecvate atat pentru curatare, cat si pentru ingrijire. Iata cateva dintre produsele noastre pentru prevenirea cosurilor inestetice pe fata:

Apa micelara CeraVe

Daca iti doresti sa inlaturi corespunzator machiajul si sa iti cureti fata de impuritati si praf, Apa micelara hidratanta CeraVe va fi cel mai bun aliat al tau. Pe langa faptul ca inlatura machiajul si curata eficient, aceasta hidrateaza pielea, sprijinind repararea barierei sale protectoare. Este potrivita pentru toate tipurile de piele, inclusiv pentru tenul cu tendinta acneica.

Apa Micelara CeraVe

Apa micelara CeraVe contine 3 ceramide esentiale, care lucreaza impreuna pentru a hidrata si a ajuta la repararea barierei naturale de protectie a pielii. Acest produs are, de asemenea, proprietati calmante datorita niacinamidei, pastreaza hidratarea naturala gratie acidului hialuronic si nu blocheaza porii. Astfel, previne formarea imperfectiunilor.

Gel de Curatare Spumant Anti-Imperfectiuni CeraVe

Unul dintre cei mai importanti pasi in ingrijirea pielii si evitarea formarii punctelor negre este curatarea corespunzatoare a pielii in fiecare zi. Pentru aceasta, ai nevoie de un produs de curatare ce purifica in profunzime, in timp ce mentine [CA1] bariera protectoare a pielii.

Gel de Curatare Spumant Anti-Imperfectiuni CeraVe

Pentru tenul cu tendinta acneica, produsul de curatare recomandat este Gelul de Curatare Spumant Anti-Imperfectiuni CeraVe. Acesta este un produs de curatare dezvoltat impreuna cu medicii dermatologi pentru a contribui la reducerea imperfectiunilor si a punctelor negre. Este imbogatit cu acid salicilic, datorita proprietatilor sale de a exfolia, si argila alba, cu proprietati de purificare. Gratie acestei formule, asigura o curatare eficienta a pielii, indeparteaza excesul de sebum si praful si ajuta vizibil la reducerea imperfectiunilor.

Multumita texturii sale lejere, curatarea este un proces mult mai placut si adecvat pielii. Acest produs curata, in timp ce mentine hidratarea pielii. Umezeste fata cu putina apa, apoi aplica gelul de curatare pana devine spuma, dupa care clateste cu apa calduta.

Gel Anti-Imperfectiuni cu AHA si BHA CeraVe

Dupa curatare, este recomandata aplicarea unui produs specific pentru a reduce imperfectiunile tenului. Pentru acest scop, recomandam Gelul anti-imperfectiuni cu AHA si BHA CeraVe. Acesta este o formula cu textura ultra-lejera ce hidrateaza pielea in timp ce ajuta la reducerea imperfectiunilor si aspectului porilor, cat si la prevenirea unor noi eruptii, fara sa afecteze bariera protectoare a pielii.

CeraVe Gel Anti-Imperfectiuni cu AHA si BHA

In plus, este formulata cu 3 ceramide esentiale, pentru a mentine si intari bariera cutanata, avand la baza si niacinamida, ce ofera proprietati calmante pielii. Acesta contine acid salicilic, un beta-hidroxi acid (BHA) cu proprietati de exfoliere ce contribuie la reducerea imperfectiunilor si alfa-hidroxiacizi (AHA), pentru netezirea si catifelarea pielii.

Aplica un strat subtire din acest gel o data pe zi, seara, pe fata curata si uscata. In timpul utilizarii, poate creste sensibilitatea la soare, astfel ca este important sa aplici intotdeauna o crema cu protectie solara in asociere. Optiunea ideala de a iti proteja pielea de radiatiile UV este o crema cu protectie solara, care protejeaza fata in timp ce repara bariera naturala de protectie a pielii si ii mentine hidratarea timp de 24 de ore.

Serum Anti-semne cu Retinol CeraVe

Un produs necesar in rutina ta de ingrijire pentru tenul cu tendinta acneica este Serumul Anti-semne cu Retinol CeraVe. Formulat cu 3 ceramide esentiale, retinol incapsulat, niacinamida si extract din radacina de lemn dulce, acest serum ofera pielii stralucire si un aspect mai neted, in timp ce ajuta la repararea barierei protectoare a pielii.

Serum Anti-semne cu Retinol CeraVe

Aplicarea acestui serum contribuie la obtinerea unui aspect mai uniform al pielii, cat si la reducerea aspectului semnelor post-acneice. Aplica uniform acest produs pe fata in fiecare zi, de preferat ca parte a rutinei de seara, evitand contactul cu ochii.

Brandul CeraVe ofera o gama variata de produse, astfel incat sa iti ingrijesti si sa iti protejezi pielea, sa reduci imperfectiunile asociate cu aceasta, precum punctele negre. In plus, produsele noastre intaresc bariera protectoare a pielii si ii mentin hidratarea necesara. Dezvoltam produse ce contin ingrediente blande, pentru a ajuta la reducerea imperfectiunilor si restabilirea aspectului sanatos al pielii.

Message
Download Chrome