SPF
afectiuni dermatologice

Bolile de piele reprezinta o problema cu care ne confruntam, de-a lungul vietii, cei mai multi dintre noi. Aceste afectiuni dermatologice pot sa apara la orice varsta si indiferent de gen. Netratate, majoritatea afectiunilor cutantate se agraveaza si pot ajunge sa ameninte chiar si echilibrul emotional al pacientului, provocand scaderea stimei de sine.

Dermatita si keratoza pilara sunt doar doua dintre cele mai frecvente boli de piele. In continuare, in acest articol vei descoperi si alte afectiuni dermatologice si cauzele care stau la baza acestora.

Continut:

1. Afectiuni dermatologice: cum apar?

2. Boli de piele la copii

  • Eczema
  • Dermatofitoza
  • Varicela

3. Boli de piele pe sistem nervos

  • Dermatita seboreica
  • Psoriazisul
  • Cuperoza (Rozaceea)

4. Boli de piele transmisibile

  • Boala Impetigo
  • Scabia
  • Tricofitia
  • Zona Zoster

5. Ce boli ascunde mancarimea pielii (pruritul)?

Afectiunile dermatologice: cum apar?

Pielea este un organ complex - de altfel cel mai mare organ al copului -, alcatuit din trei straturi cu caracteristici specifice.

  • Epiderma: este stratul superficial al pielii, mai gros in zona palmelor si a calcaielor. Acest strat este format din keratinocite, acele celule care produc keratina, o proteina extrem de importanta pentru par si nu numai.
  • Dermul: este situat imediat sub epiderma si are o grosime de aproape 4 ori mai mare. Dermul contine, printre altele, colagen si elastina, doua substante care confera pielii elasticitate.
  • Hipodermul: este tesutul cornos care se afla intre derm si tesutul de celule subcutanat.

Cel mai frecvent, bolile de piele apar la nivelul dermului si al epidermului. In functie de patologia lor specifica, afectiunile dermatologice se pot declansa din cauze bacteriene, fungice ori infectioase.

Boli de piele la copii

Copiii sunt mai predispusi decat adultii la bolile de piele, avand in vedere ca, in cazul lor, acest organ este foarte sensibil. Medicii pediatri recomanda sa fie evitata expunerea la soare a micutilor care nu au implinit, inca, varsta de 3 ani. Totusi, pielea copiilor trebuie sa beneficieze de o ingrijire speciala inca din perioada prunciei. Este indicat ca expunerea sa se faca la umbra, respectiv sub umbrela si nu inainte de aplicarea unei creme cu protectie.

Bebelusii sunt foarte expusi afectiunilor dermatologice in primele luni de viata deoarece filmul hidrolipidic este aproape absent in cazul lor. Drept consecinta, apare uscaciunea excesiva a tegumentelor, iar protectia impotriva agentilor nocivi din mediul inconjurator este scazuta.

Eczemele, dermatofitoza si varicela sunt printre cele mai comune boli de piele la copii. Iata cateva informatii esentiale despre fiecare dintre acestea:

Eczema

Eczema, cunoscuta si sub denumirea de dermatita atopica apare destul de frecvent la copiii sugari. Desi este una dintre acele boli de piele care se manifesta in episoade intermitente de intensificare, respectiv de acalmie, aceasta dispare de la sine pe masura ce micutul creste. Exista, insa, situatii in care eczema recidiveaza in perioada adolescentei, deseori pe fond de stres sau din cauza expunerii la un mediu cu umiditate ori caldura excesiva.

Eczema de contact este o alta forma a dermatitei la copii, declansata sub actiunea unor substante alergenice precum cele din compozitia detergentilor de rufe, a sapunurilor sau a unor produse de ingrijire.

Dermatofitoza

Este cauzata de ciupercile numite dermatofiti care traiesc in mod firesc in celulele moarte de la nivelul pielii, unghiilor si parului. Aceasta se poate transmite in randul copiilor prin folosirea acelorasi jucarii sau accesorii de ingrijire (cum ar fi prosoapele). Primul simptom al dermatofitozei este aparitia unei pete rosii solzoase. De cele mai multe ori, aceasta afectiune provoaca prurit. Cremele antifungice sunt eficiente pentru tratarea infectiilor cutanate cauzate de ciupercile dermatofite.

Varicela

Varicela sau varsatul de vant face parte dintre bolile de piele ale copilariei. Aceasta se manifesta prin aparitia pe piele a unor puncte rosii, insotite de prurit. Boala este cauzata de virusul varicelo-zosterian si, de obicei, nu este o afectiune grava in randul copiilor.

Boli de piele pe sistem nervos

Bolilele de piele pot avea drept principala cauza stresul. De asemenea, mare parte dintre afectiunile dermatologice existente se pot amplifica din cauza acestui factor de risc. Printre acele boli de piele care apar pe sistem nervos se numara dermatita seboreica, psoriazisul si cuperoza.

Dermatita seboreica

Cercetarile au evidentiat o legatura clara intre episoadele de dermatita seboreica si evenimentele stresante intampinate de-a lungul vietii. Aceasta boala de piele apare in special la nivelul scalpului, in zona dintre sprancene si intre pliurile pielii, in cazul bebelusilor.

Odata pus diagnosticul de dermatita seboreica, medicul de specialitate poate prescrie folosirea unor creme si sampoane (pentru scalp) care tin sub control inflamatiile, dar si medicamente cu efect antimicotic sub forma de pastile.

Psoriazisul

Stresul este un factor care contribuie la aparitia psoriazisului, alaturi de cauzele infectioase sau de traumatisme. Psoriazisul este o boala inflamatorie cronica si afecteaza aproximativ 2% din populatia generala. Cea mai frecventă formă de psoriazis este cea cu plăci, care se poate dezvolta in orice regiune a corpului.

Ingrijirea pielii cu psoriazis presupune hidratarea intensa a pielii, folosind creme si lotiuni speciale, adaptate. Crema CeraVe SA este dedicata hidratarii pielii cu psoriazis si se poate folosi in asociere cu tratamentul medicamentos recomandat de medic. De regula, tratamentul conduce la aparitia uscaciunii.

Cuperoza (Rozaceea)

Stresul si anxietatea se afla pe lista factorilor declansatori ai cuperozei. Rozaceea se caracterizeaza prin inrosirea pielii, in special in zona fetei si a gatului. Pielea uscata, senzatia de arsura la nivelul acesteia sunt cateva dintre simptomele sale specifice. Compresele pe baza de musetel, masca din castravete, sau ceaiul verde sunt remedii destul de eficiente pentru cuperoza. Totusi, recomandate sunt si cremele special concepute pentru ameliorarea simptomelor rozaceei, dar si lotiunile hidratante cu factor de protectie, pentru a preveni inrosirea pielii sub actiunea soarelui. De exemplu, pentru ten, iti recomandam crema hidratanta cu protectie UV din gama CeraVe.

Boli de piele transmisibile

In discutia despre bolile de piele, trebuie sa amintim si acele afectiuni contagioase. Expunerea la anumiti factori de risc (cum ar fi utilizarea acelorasi accesorii de ingrijire personala cum ar fi prosoapele, sau apa din piscina) pot favoriza contactarea unei boli de piele transmisibile. Printre cele mai frecvente sunt urmatoarele:

Boala Impetigo

Boala Impetigo (cunoscuta in limbaj colocvial drept boala ”bubelor dulci”) este o infectie cutanata superficiala provocata de streptococi si stafilococi. Impetigo afecteaza cu preponderenta copiii, ei fiind adesea cei care se lovesc sau se zgarie. Prin leziunile de pe piele, bacteriile patrund in organism si declanseaza aparitia unor vezicule cu continut tulbure. Leziunile pot fi usor sesizabile la nivelul intregului corp, mai putin pe talpi si pe palme.

Pe langa igiena stricta care se impune, pentru tratarea bolii Impetigo medicul poate prescrie si administrarea unor antibiotice.

Scabia

Scabia, denumita popular ”raie”, este o afectiune dermatologica provocata de acarienii Sarcoptes. Boala se poate raspandi rapid prin contactul fizic cu cei din jur si se manifesta prin mancarime severa, inclusiv pe timpul noptii. Afectiunea se trateaza destul de simplu, insa este posibil ca senzatia de prurit sa persiste chiar si la cateva saptamani dupa tratament. Simptomele scabiei se pot ameliora prin tratament topic cu lotiuni si creme dedicate.

Tricofitia

Tricofitia este o alta boala de piele contagioasa, de natura infectioasa, provocata de o ciuperca de la nivelul corpului, pielii si unghiilor. Afectiunea se caracterizeaza prin eruptii cutanate rosii si in anumite cazuri poate provoca mancarime. Unguentele antifungice sunt eficiente de regula pentru ameliorarea manifestarilor tricofitiei, insa in cazurile mai severe se pot prescrie pilule antifungice.

Zona Zoster

Acelasi virus responsabil de declansarea varicelei provoaca si boala care poarta denumirea de Zona Zoster. Aceasta afecteaza cu preponderenta persoanele in varsta, pe fondul imunitatii scazute. Despre Zona Zoster se stie deja ca este o afectiune extrem de contagioasa si are un debut destul de sever, caracterizat prin: febra, dureri de cap, tiuituri in urechi, dureri, mancarimi si senzatie usturime pe zonele afectate de eruptie (eruptia apare de obicei la 4-5 zile dupa aceste manifestari).

Suprafata de piele pe care apar vezicule trebuie curatata cu geluri dermatocosmetice cu formula blanda. De asemenea, din schema de tratament fac parte, deseori, si medicamentele antivirale.

Ce boli ascunde mancarimea de piele?

Pruritul este o manifestare tipica a multora dintre bolile de piele. Mancarimea apare in general in simptomatologia urmatoarelor afectiuni dermatologice:

  • Eczema
  • Dermatita
  • Psoriazis
  • Varicela (varsatul de vant)
  • Rujeola (pojarul)
  • Scabia
  • Dermografismul
  • Zona Zoster

Din pacate, mancarimea poate fi o senzatie resimtita si pe fondul declansarii unor afectiuni mai severe, precum cele din lista de mai jos:

  • Hepatita
  • Anemia
  • Leucemia
  • Dereglarile tiroidiene
  • Diabetul
  • Tulburari ale sistemului nervos
  • Insuficienta renala
  • Scleroza multipla

In cazul femeilor insarcinate care sufera de afectiuni dermatologice preexistente, senzatia de prurit se poate intensifica mai ales in zona bratelor, coapselor sau sanilor din cauza modificarilor hormonale.

Gradul de frumusete si de sanatate a pielii noastre ne ofera, deseori, indicii referitoare la alte probleme pe care organismul le traverseaza. Este extrem de important sa monitorizam starea pielii de pe intreg corpul, tocmai pentru a identifica la timp aceste afectiuni dermatologice.

Message
Download Chrome