SPF
piele dermatita atopica ingrijire

O piele uscata si cu mancarimi… acestea ar putea indica o piele atopica. Te regasesti in aceasta descriere? Cum recunosti semnele pielii atopice? Cum o vindeci?

Ce este pielea atopica?

Potrivit definitiei medicale, atopia este o predispozitie genetica, ereditara, la alergii, precum rinita alergica, eczema si chiar si astmul. Asadar, atopia nu este neaparat o boala, ci mai degraba are la baza un teren alergic. O piele atopica va reactiona la anumiti alergeni intr-un mod mult mai virulent decat o piele normala, pentru ca este mai predispusa sa permita substantelor alergene sa treaca prin straturile sale.

Cum se manifesta dermatita atopica?

Dermatita atopica nu se manifesta decat in momentul in care persoana intra in contact cu o anumita substanta. Predispozitia genetica ar fi, astfel, cauza modificarii barierei cutanate, care are rol de protectie - ceea ce ar duce la xeroza (uscaciunea pielii) si ar determina o sensibilitate crescuta la factorii externi. Astfel, pielea atopica este o piele uscata, chiar foarte uscata, care are tendinta de a deveni aspra, iritata si sensibila. Ea va avea mancarimi, va deveni inconfortabila si va fi insotita de roseata, in special in cazul copiilor mici.

Aceasta afectiune inflamatorie a pielii evolueaza, de multe ori, treptat. Partile proeminente ale fetei, precum si picioarele, bratele si chiar si mainile, a caror piele are o elasticitate scazuta si care este mai putin hidratata, sunt, de cele mai multe ori, mai afectate. Astfel de mancarimi pot avea consecinte directe mai ales asupra calitatii vietii persoanelor care se confrunta cu tulburari de somn si cu stresul. Asadar, daca astfel de simptome se manifesta la nivelul pielii tale sau la nivelul pielii micutului tau, este necesar sa consulti medicul de familie sau direct medicul dermatolog. Dermatita atopica necesita un anumit tip de tratament.

Ce persoane sunt afectate de dermatita atopica?

Atat femeile, cat si barbatii care au pielea uscata pot dezvolta dermatita atopica, mai ales la o varsta mai tanara. Dermatita atopica se dezvolta de la varsta de trei luni. Astfel, majoritatea dermatitelor atopice dispar in timpul copilariei (50% dintre ele inainte de varsta de 5 ani), dar in 10-15% din cazuri, ele continua pana la varsta adulta. Intrucat atopia este o predispozitie genetica, riscurile de a avea o piele atopica sunt in mod categoric mai mari daca unul dintre parintii tai are piele atopica. Astfel, daca unul dintre parinti are piele atopica, riscurile de a o avea si tu sunt de la 50% pana la 70%, putand sa ajunga pana la 80% in cazul in care ambii tai parinti au dermatita atopica.

Cu toate acestea, genele nu sunt singurele cauze ale dermatitei atopice. Prevalenta atopiei a crescut in mod semnificativ in ultimii ani, in special in tarile cu un nivel mai mare de dezvoltare. Mai multe studii trag un semnal de alarma asupra factorilor de mediu, precum spalarea excesiva a pielii, in special in cazul copiilor mici, tutunul sau poluarea.

Cum ingrijesti pielea atopica?

Apeleaza la ajutorul unui specialist pentru a gasi un tratament eficient

Dincolo de ingrijirea zilnica, pielea atopica poate suferi si puseuri de dermatita, care necesita tratament: solutii locale sau orale - exista diverse variante. Dermatocorticoizii raman, insa, tratamentul de baza.

Zi de zi, exista un cuvant esential: hidratarea!

Pielea atopica este, inainte de toate, o piele uscata. Tocmai de aceea va trebui hranita cu lipide si cu apa, elemente care lipsesc. Bariera cutanata a pielii atopice este modificata - de aceea necesita o ingrijire speciala, in vederea refacerii sale. Pentru a ingriji cel mai bine pielea uscata cu tendinta atopica, este necesara utilizarea unui produs de igiena bland, cu un numar mic de agenti tensioactivi, bogat in lipide si cu o textura usoara, precum o crema sau un ulei de curatare. Este, de asemenea, esentiala aplicarea, macar o data pe zi, a unui produs de ingrijire bogat in ceramide, cu rol de a reface functia barierei pielii si de a o hidrata corespunzator.

Ai grija sa nu-ti agresezi pielea

In cazul in care ai pielea atopica, trebuie sa stii ca dusurile si baile fierbinti sau lungi sunt excluse, pentru a evita expunerea la calcar. In ceea ce priveste caldura, aceasta usuca pielea. Atunci cand iesi din dus, tapoteaza-ti pielea cu prosopul, in loc sa o freci. Acorda aceeasi atentie si materialelor din care sunt confectionate piesele vestimentare pe care le porti: bumbacul este cea mai buna optiune, in timp ce materialele sintetice au tendinta de a intensifica mancarimile. Totodata, evita detergentii cu parfum atunci cand iti speli hainele.

*cifre extrase din studiul ISAAC, International Study of Asthma and Allergies in Childhood

Message
Download Chrome