SPF
ten gras cu exces de sebum

Sebumul se produce in mod natural de catre organism prin intermediul glandelor sebacee, iar rolul sau este de a oferi protectie pielii. Insa, in unele cazuri are loc o productie insuficienta sau in exces. Daca te confrunti cu tenul gras sau uleios, este posibil sa ai exces de sebum. Descopera in acest articol posibilele cauze ale excesului de sebum si cum poate fi reglat.
Tenul gras sau uleios necesita o rutina de ingrijire adecvata nevoilor sale. Afla in continuare care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a avea o ingrijire corecta a tenului cu exces de sebum si cum alegi produsele potrivite care sa raspunda nevoilor acestuia.

Ce este sebumul?

Sebumul se refera la uleiurile naturale care sunt produse de glandele sebacee si care au ca functie principala protectia si hidratarea pielii. Prin exces de sebum se intelege o productie sporita de uleiuri.

Acest lucru contribuie la fenomenul de ingrasare rapida a pielii, mai ales la nivelul fetei, prezenta punctelor negre, a porilor dilatati si, in unele cazuri, si a acneei. Daca te confrunti cu aceste aspecte, este posibil ca pielea ta sa produca o cantitate mare de sebum si sa necesiti o rutina de ingrijire care sa te avantajeze.

Care sunt cauzele excesului de sebum?

Sebumul este alcatuit din mai multe elemente, printre care o cantitate de 57% de trigliceride in combinatie cu acizi grasi, 26% reprezinta esteri de ceruri, 12% squalene si 4.5% colesterol. Daca ai pielea foarte uleioasa, este posibil ca organismul sa produca o combinatie de lipide, care formeaza sebumul. [1]

La baza productiei de sebum in exces se afla, de regula, o tulburare de natura hormonala. Astfel, in principiu, un dezechilibru de tip hormonal poate fi principalul responsabil pentru care glandele sebacee devin hiperactive. Un medic endocrinolog este cel in masura sa stabileasca diagnosticul si sa recomande tratamentul potrivit.

Pentru exces de sebum, cauze suplimentare si alti posibili factori pot fi:

  • O alimentatie nesanatoasa sau neadecvata;
  • Factori de mediu, de exemplu, temperaturile ridicate sau poluarea;
  • Perioada sarcinii;
  • Unele produse cosmetice care nu sunt potrivite tipului de ten;
  • Pilulele contraceptive.

Cum reglezi excesul de sebum?

De regula, productia de sebum este mai ridicata in perioadele pubertatii si adolescentei, pe fondul transformarilor care au loc in mod natural din punct de vedere hormonal. Pe masura ce are loc inaintarea in varsta, producerea de sebum tinde sa scada, insa unele persoane se pot confrunta in continuare cu excesul. Femeile insarcinate si cele aflate la menopauza sunt mai expuse la secretia in exces a sebumului.

Medicul dermatolog sau cel endocrinolog te poate ajuta sa iti tii sub control productia de sebum. Este posibil sa iti recomande o dieta din care sa fie excluse acele alimente care produc sebum, intrucat pot stimula hormonii, ceea ce duce mai departe la stimularea glandelor sebacee. Astfel, medicul este cel in masura sa iti stabileasca o dieta care sa contribuie la reglarea secretiei de sebum.

In aceeasi masura, iti poate recomanda, pentru exces de sebum, un tratament bazat pe produse dermato-cosmetice create anume pentru a sprijini tenul gras. Printre produsele care ar putea fi recomandate sunt cele care contin ceramide, cele de curatare si de hidratare a tenului, cu formule specifice pentru acest tip de ten.

Cum ingrijesti corect tenul gras sau uleios?

Doar un medic specialist te poate ajuta sa gestionezi corect problema dermatologica ce implica exces de sebum, tinand cont de particularitatile pielii tale. In functie de recomandarile sale, poti realiza ingrijirea tenului acasa.

Indeparteaza excesul de sebum si impuritatile

Limiteaza-te la cel mult trei spalari pe fata pe zi, altfel glandele sebacee ar putea secreta mai mult sebum. Foloseste apa calduta de fiecare data, niciodata fierbinte, si utilizeaza un produs de curatare care sa fie lipsita de alcool sau aditivi.

Hidrateaza

Chiar daca ai tenul gras, nu inseamna ca nu poti beneficia de hidratare. Unele produse hidratante au formule usoare, pe baza de apa, ce hidrateaza fara sa incarce si mai mult tenul. Discuta cu medicul tau despre produsele CeraVe non-comedogenice (care nu blocheaza porii) in vederea alcatuirii unei rutine pentru tenul gras. Urmareste instructiunile de utilizare de pe ambalaje sau aplica-le asa cum ti-a recomandat medicul.

De asemenea, exista si unele obiceiuri sanatoase pe care ai putea sa le adopti. In continuare, iti prezentam cateva recomandari pe care ai putea sa le aplici.

Recomandari suplimentare

Foloseste intotdeauna produse adecvate tipului tau de ten si care sa fie lipsite de alcool, acizi si parfumuri. Acest lucru este valabil si in cazul in care utilizezi produse de make-up.

Exista formule create anume pentru tipul de ten gras, ce nu amplifica senzatia de aspect uleios, din contra. De pilda, in cazul in care doresti sa aplici fond de ten, pentru cel gras se recomanda formulele tip pudra, nu cele lichide. De asemenea, poti utiliza servetele speciale sau tampoane cosmetice pentru absorbtia excesului de sebum.

Adopta o dieta sanatoasa, bazata pe fructe, legume, consumul de proteine, cereale integrale, alimente cu un continut redus de grasimi. Limiteaza sau exclude alimentele care ar putea declansa secretia de sebum pe fond hormonal, cum este, de pilda, laptele de vaca. [2]

Bea o cantitate ridicata de apa, pentru o hidratare adecvata si ca sa poti elimina cu usurinta toxinele. Redu sau elimina din alimentatia ta sarea, zaharul, prajelile in ulei, cofeina. Iata ce obiceiuri benefice ai mai putea adopta:

  • Utilizeaza produse cu factor de protectie solara care sa nu contina ingrediente precum uleiuri sau alte tipuri de substante grase;
  • Evita sa utilizezi apa fierbinte, deoarece streseaza pielea si poate duce la efectul invers, si anume, la eliminarea completa a sebumului, fapt care nu este sanatos si ar putea determina aparitia unor afectiuni;
  • Renunta la fumat, fiindca poate duce la declansarea sau la agravarea seboreei, prin prisma faptului ca provoaca dilatarea porilor si iritarea pielii;
  • Relaxeaza-te cat poti de mult si de des, pentru ca dezechilibrele hormonale pot aparea si pe fondul stresului, ceea ce ar putea duce la productia mare de sebum;
  • Medicul specialist ar putea sa iti recomande analize de laborator pentru a verifica daca exista sau nu o deficienta de vitamine sau minerale care sunt esentiale pentru sanatatea pielii. Daca este cazul, iti va prescrie medicatia corespunzatoare.

Alege corect produsele pentru ingrijirea tenului tau! In cazul in care te confrunti cu exces de sebum, ai nevoie de produse de curatare specifice. Mergi la un consult de specialitate, pentru ca medicul sa determine cu exactitate ce tip de ten ai si in ce va consta rutina ta de ingrijire. Acesta va tine cont de particularitatile pielii tale si te va ajuta sa iti alcatuiesti o rutina specifica.


Date revisited: Aug, 2024

Message
Download Chrome