
Cum identifici ingredientele din cosmetice?
Este indicat ca in rutina ta de ingrijire a pielii sa ai produse de curatare cu proprietati adecvate tenului tau. Iata care sunt cateva dintre criteriile importante de care trebuie sa tii cont, pentru a alege corect produsele:
- verifica eticheta de pe recipient sau de pe cutie;
- consulta informatiile pe care producatorul le pune la dispozitie pe site-ul oficial sau pe cel al magazinului partener;
- cauta detalii pe site-urile de specialitate, cum sunt cele medicale;
- intreaba un farmacist sau un medic.

Ce ingrediente cosmetice sunt benefice tenului
Verifica etichetele si cauta informatii despre ingrediente, pentru a te asigura ca respecta normele stabilite de autoritati si specialisti, ca sunt sunt sustenabile, ca au proprietati adecvate necesitatilor tale. Iata patru dintre cele mai cunoscute ingrediente din cosmetice benefice pentru ingrijirea pielii:
Dimeticona
Acest ingredient este un polimer din silicon si se utilizeaza in produse hidratante și create special pentru ingrijirea pielii, deoarece are rol in facilitarea aplicarii lor. Este adaugat in creme, lotiuni, unguente, seruri, balsamuri de buze, produse cu SPF.
Iata care sunt beneficiile pe care le ofera dimeticona:
- ajuta pielea sa se mentina elastica si ii ofera protectie;
- are efect emolient, astfel ca avantajeaza pielea uscata;
- este hidratanta, fara a incarca pielea, avand proprietatea de a mentine apa, astfel ca este indicata in mod special pentru persoanele care necesita o hidratare mai intensa, cum sunt cele cu pielea uscata;
- contribuie la atenuarea senzatiei de mancarime.
Acid hialuronic
Corpul produce in mod natural acidul hialuronic, dar nivelul acestuia scade odata cu inaintarea in varsta. Acidul hialuronic este o polizaharida in concentratii ridicate, iar contributia sa este aceea ca ofera volum si densitate la nivelul pielii. Se utilizeaza ca ingredient in ape micelare, produse demachiante, seruri, creme, lotiuni.
Printre beneficiile de care te poti bucura utilizand produsele cu acest ingredient sunt:
- este non-comedogenic; are capacitate ridicata de mentinere a apei, fiind hidratan
- contribuie la netezirea pielii si ii ofera un plus de fermitate, fara sa o incarce;
- este adecvat pentru diferite tipuri de ten, avantajand, in mod special, pielea sensibila;
- poate fi folosit atat pe fata, cat si pentru corp;
Niacinamida
Aceasta este o alta denumire pentru vitamina B3 si nu este produsa de organism. Este adaugata ca ingredient in mai multe tipuri de produse destinate ingrijirii pielii. Printre acestea se afla creme, lotiuni si demachiante, precum CeraVe Apa Micelara, dar si produse care lupta impotriva acneei, rozaceei, eczemei si depigmentarii pielii.
Este adecvata mai ales pentru persoanele care au pielea sensibila, intrucat faciliteaza calmarea. Este unul dintre tipurile de ingrediente din CeraVe. Iata ce beneficii ofera niacinamida:
- are rol in a crea o bariera si a reduce pierderile de apa din piele, putand preveni deshidratarea acesteia;
- ajuta in lupta contra factorilor de natura externa, imbunatatind aspectul pielii;
- are proprietati antioxidante;
- se poate utiliza pe orice tip de piele, atat pe fata, cat si pe suprafata corpului.
Ceramide
Te-ai intrebat vreodata ce sunt ceramidele? Acestea fac parte din alcatuirea lipidelor, regasindu-se in proportie de 50% in ele, restul fiind reprezentat de acizi grasi si colesterol. Ceramidele se adauga in produse variate pentru ingrijirea pielii, printre care si in cele de curatare, de exemplu, in CeraVe Crema de Curatare Spumanta.
Iata la ce sunt bune ceramidele:
- sustin nivelul optim de hidratare a pielii;
- contribuie la combaterea pielii uscate;
- lupta impotriva actiunilor factorilor externi, intrucat contribuie la mentinerea barierei la nivelul pielii;
- au rol in calmare;
Dimeticona, niacinamida, ceramidele si acidul hialuronic se afla printre ingredientele benefice pentru piele, motiv pentru care sunt incluse intr-o varietate de produse.
Ce ingrediente cosmetice trebuie sa eviti
Anumite ingrediente din cosmetice nu se potrivesc tipului tau de piele si este indicat sa eviti produsele care le contin. Informeaza-te cu atentie inainte de a utiliza un produs cosmetic, pentru a observa daca este adecvat tipului tau de piele si daca in componenta sa intra unele ingrediente controversate.
● Parabeni
Sunt conservanti care se obtin din petrol. Unele produse cosmetice ii contin in cantitati ridicate si pot cauza probleme de sanatate. Sunt asociati cu dezechilibre hormonale, unele tipuri de cancer si ar putea provoca infertilitate. Exemple de parabeni: metilparaben, propilparaben, etilparaben, butilparaben.
● Ftalati
Sunt de natura chimica si se adauga in unele cosmetice pentru a mari elasticitatea compusilor plastici din produse precum creme si parfumuri. Prin intermediul lor, acestea se lipesc de piele cu mai multa usurinta. Cu toate acestea, pot avea influenta negativa asupra glandelor hormonale si pot duce la dezvoltarea unor malformatii congenitale.
● Metilizotiazolinona (MI)
Metilizotiazolinona reprezinta un tip de conservant care se utilizeaza cu precadere in cosmeticele care contin formule cu apa, cum sunt sampoanele si gelurile de curatare. Acest ingredient poate provoca alergii, mancarime, arsuri. Este un ingredient pe care ar trebui sa il evite mai ales persoanele care au pielea sensibila.
● Ingrediente sintetice din unele produse cu SPF(MI)
Produsele care contin factor de protectie solara, dar care nu sunt create din ingrediente naturale ci au provenienta chimica, sunt de evitat. Astfel de ingrediente sunt: octocrylene, octisalate, oxybenzone, octinoxate, hemosalate, avobenzone. In ciuda faptului ca sunt adaugate in produse pentru protectia impotriva razelor UV, ingredientele sintetice pot provoca expunerea pielii in fata radiatiilor
Sfaturi pentru alegerea demachiantului
Demachierea este deosebit de importanta pentru sanatatea pielii si trebuie realizata cu produse adecvate tipului tau de ten. Machiajul se aplica eficient pe piela curata si ingrijita. Incearca sa nu sari peste demachierea de dimineata, inainte de a aplica machiajul, si nici peste cea de seara.
Se recomanda sa iti formezi o rutina de ingrijire in care sa utilizezi si demachiant, pentru ca acesta are rol nu doar in inlaturarea machiajului, ci si in eliminarea impuritatilor acumulate peste zi, cum sunt cele din factorii poluanti din mediul inconjurator.
Este indicat sa utilizezi produsul si chiar daca nu ai aplicat deloc machiaj. Datorita formulelor avansate, demachiantele te pot ajuta sa iti ingrijesti pielea si chiar sa reduci riscul de expunere in fata dezvoltarii unor afectiuni sau alergii. Ia in calcul urmatoarele aspecte legate de utilizarea demachiantelor:
- Evita produse pentru demachiere care usuca tenul. Opteaza pentru formule create special pentru demachierea tenului uscat
- Pentru tenul gras alege produse pe baza de apa. Acestea sunt ideale si pentru tipurile de machiaj usoare, cum sunt cele de zi. De regula, sunt sub forma de lotiune sau lapte demachiant.
- Pentru a indeparta machiajul ultrarezistent, utilizeaza produse pe baza de ulei pentru demachierea ochilor. Acestea sunt indicate daca folosesti, de exemplu, ruj cu efect long lasting, rimel cu formula rezistenta la apa, fond de ten cu acoperire mare.
- Exista si demachiant bifazic, utilizabil atat pentru indepartarea machiajului de zi, cat si pentru cel rezistent.
Protejeaza-ti pielea si fii atenta la ingredientele din cosmetice. Este indicat ca ingrijirea tenului sa devina o rutina zilnica. Utilizeaza produsele cosmetice intotdeauna potrivit instructiunilor de pe ambalaj. Retine ca demachiantul ideal este cel care se potriveste tipului tau de ten.