SPF
piele uscata ingrijire

Pielea uscata sau xeroza cutanata este o afectiune dermatologica intalnita frecvent la persoanele varstnice. Totusi, cu totii ne putem confrunta cu simptomele sale pe durata sezonului rece cand frigul si vantul contribuie la uscarea pielii. Xeroza cutanata poate fi rezultatul unei mosteniri genetice sau poate fi dobandita, sub influenta mai multor factori.

Factorii care cauzeaza descuamarea pielii

Pielea uscata poate fi un motiv de ingrijorare estetic, mai ales in cazul in care apar si scuamele, acele cojite care rezulta din descuamarea stratului cutanat. In plus, uscaciunea pielii creeaza disconfort, oferind o senzatie neplacuta care persista in special dupa dus. In anumite cazuri, xeroza cutanata este insotita si de prurit, un motiv in plus sa identificam si sa tratam cauzele acesteia.

Factori de risc 

Xeroza cutanata este declansata, deseori, de factori endogeni, dar poate fi stimulata si de factori exogeni.

Printre cauzele endogene ale pielii uscate se numara urmatoarele:

  • Dezechilibre hormonale

Simptomele pielii uscate pot sa apara in perioada instalarii menopauzei sau in sarcina.

  • Factorii genetici 

Xeroza cutanata poate fi transmisa ereditar si este asociata si cu alte afectiuni dobandite astfel. Avitaminozele, afectiunile maligne, bolile infectioase mostenite pot fi insotite de manifestarile xerozei.

  • Anumite terapii medicamentoase 

Retinoizii, antiandogenii, cimetidina sau agentii hipocolesterolemianti pot favoriza aparitia simptomelor de piele uscata.

  • Imbatranirea 

Odata cu trecerea timpului, pielea isi pierde capacitatea de a se mentine hidratata, din cauza unor schimbari majore care apar la nivelul acestui organ al corpului. Concret, glandele sebacee isi reduc activitatea, iar numarul ceramidelor din piele scade.

Factori de mediu

Factorii de mediu care intensifica simptomele xerozei cutanate sunt urmatorii:

  • Factori climatici  

Caldura excesiva si expunerea la soare, precum si vantul sau frigul favorizeaza uscarea pielii.

  • Factori comportamentali   

Spalarea frecventa a pielii, dar si vizitele la solar sunt doua dintre obiceiurile care pot deteriora structura pielii, conducand la xeroxa cutanata.

  • Adoptarea unei rutine de ingrijire nepotrivite  

Utilizarea unor produse cosmetice nepotrivite este o cauza frecventa care provoaca uscaciunea pielii.

  • Umiditatea scazuta din atmosfera   

Alte manifestari ale xerozei

Descuamarea pielii se numara printre manifestarile xerozei cutanate, dar alaturi de aceasta, pielea uscata are si alte manifestari, cum ar fi:

  • Senzatia de piele care ”strange”, in special dupa baie;
  • Prurit, mai ales pe brate si pe picioare;
  • Roseata;
  • Iritatii;
  • Tegument aspru la atingere;
  • Aparitia crapaturilor.

Maini uscate si crapate: cauze si remedii

Factorii de mediu sunt principalii care conduc la maini uscate si crapate. Iarna, umiditatea din aer scade, iar pielea tinde sa devina uscata. Desigur, mainile sunt cele mai predispuse la aceasta problema pe tot parcursul anului, dar cu atat mai mult in sezonul rece. De altfel, spalarea frecventa a mainilor, o etapa necesara pentru a mentine igiena riguroasa a acestora, poate deshidrata pielea din aceasta zona. Pentru a preveni sau ameliora simptomele mainilor uscate si crapate, trebuie sa respectam cateva reguli care tin de:

Hidratarea frecventa a mainilor

Recomandate sunt cremele dedicate ingrijirii mainilor, pe baza de emolienti si agenti de hidratare. De evitat sunt lotiunile parfumate care pot irita si mai mult pielea sensibila a mainilor. Un produs recomandat in acest caz este crema reparatoare pentru maini de la CeraVe.

Spalarea mainilor cu produse blande

Pentru curatarea mainilor, trebuie sa alegem un produs cu formula delicata. De asemenea, este ideal sa evitam apa fierbinte, deoarece va intensifica simptomele mainilor uscate si crapate. La final, este necesar sa ne stergem pielea folosind un prosop moale, dupa care sa aplicam crema hidratanta.

Pielea uscata pe picioare

Ingrijire piele uscata picioare

Una dintre cauzele pentru care ne putem confrunta cu piele uscata pe picioare este ca, in aceasta zona, pielea ia contact, prin frecare, cu hainele stramte pe corp. Drept urmare, pielea tinde sa se usuce si sa se descuameze, mai ales la genunchi. Calcaiele nu sunt nici ele ferite de aceasta problema, avand in vedere ca sustin greutatea intregului corp. Cel mai adesea, calcaiele se usuca din cauza incaltarilor nepotrivite si a lipsei unei rutine de ingrijire potrivite. Iata care sunt metodele prin care putem ingriji pielea uscata de pe picioare:

  • Folosirea unui gel de spalare hidratant care hraneste pielea si ii mentine hidratarea. Din gama CeraVe, un produs foarte eficient este gelul de spalare hidratant CeraVe, imbogatit cu Acid hialuronic si 3 ceramide esentiale. 
  • Evitarea bailor cu apa fierbinte.
  • Aplicarea unei creme hidratante pe pielea umeda, pentru a se absorbi mai bine in piele.
  • Folosirea unor masti pentru picioare, ideale pentru hidratarea calcaielor.

Vitamine pentru piele uscata

Vitamine pentru piele uscata

Asa cum spuneam, xeroza cutanata poate fi o consecinta a unei avitaminoze. Prin urmare, e foarte importanta sa stim care sunt acele vitamine pentru piele uscata care pot remedia problema din interior.

Vitamina A

  • Previne uscarea pielii
  • Mentine umiditatea in celulele pielii
  • Previne ridurile
  • Repara tesuturile

Complexul de vitamine B

  • Vitamina B1 incetineste procesul de imbatranire
  • Vitamina B3 mentine pielea hidratata
  • Vitamina B6 ofera protectie impotriva factorilor externi si are proprietati nutritive

Vitamina C

  • Este esentiala pentru formarea colagenului

Vitamina E

  • Incetineste procesul de imbatranire 
  • Protejeaza impotriva agentilor mecanici

Piele uscata pe corp: ingrijire si tratament

Intretinere piele uscata corp

Pielea uscata necesita o ingrijire speciala. Prin urmare, rutina zilnica trebuie adaptata nevoilor pielii, tocmai pentru a ameliora simptomele care creeaza disconfort.  In primul rand, produsele de igiena potrivite in acest caz au o formula blanda si nu sunt agresive cu pielea. De asemenea, ele trebuie sa aiba texturi dense, cremoase si sa nu contina ingrediente cu potential iritant.

Produsele de rehidratare au si ele un rol esential pentru mentinerea sanatatii si frumusetii pielii uscate. In functie de zona afectata, dar si de gradul de uscaciune, acestea pot fi sub forma de gel, crema, ulei sau balsam. Cu ajutorul lor se va reduce evaporarea apei si se va mentine hidratarea epidermului.

Una dintre cele mai bune metode de ingrijire pentru pielea uscata este aplicarea zilnica a unei creme hidratante puternic emolienta. Aceasta calmeaza senzatia de piele care ”tine” si ii ofera un plus de protectie. Este ideal ca produsele de acest tip sa fie aplicate atat dimineata, cat si seara, de preferat dupa spalare.

In ceea ce priveste ingrijirea tenului uscat, pe langa folosirea unor produse dedicate acestuia, se recomandata spalarea fetei cu un gel de curatare care nu afecteaza bariera cutanata. Mai apoi, stergerea tenului se va face cu un prosop moale, prin tapotare si nu prin frecare. 

Pielea uscata poate crea un disconfort crescut, avand in vedere manifestarile sale. Pentru a gestiona xeroxa cutanata produsele hidratante CeraVe sunt ideale. Te invitam sa descoperi sfaturi si produse dedicate ingrijirii pentru pielea uscata si pielea foarte uscata!

Message
Download Chrome