Rolul ceramidelor pentru sanatatea pielii

Rolul ceramidelor pentru sanatatea pielii

Rolul ceramidelor pentru sanatatea pielii

Ceramidele reprezinta o componenta importanta a barierei cutanate. Sunt un tip de molecula grasa sau lipide care ajuta pielea sa retina umiditatea si sa functioneze corect.

Ganditi-va la ele ca la rostul (cimentul) dintre bucatile de caramizi. In acelasi mod, ceramidele tin celulele legate intre ele si contribuie la umplerea spatiului intercelular, impiedecand astfel pierderea hidratarii naturale a pielii. Acestea reprezinta o componenta vitala a pielii, fac parte din structura barierei cutanate, previn deshidratarea si nu permit agentilor patogeni sa patrunda in organism.

Persoanele cu piele uscata si afectiuni dermatologice au nivele scazute de ceramide ceea ce contribuie la uscarea, sensibilizarea si iritarea pielii. Acest lucru a fost demonstrat de studii care arata ca pacientii cu dermatita atopica si acnee a pielii aveau niveluri semnificativ mai scazute de ceramide la nivelul pielii. Astfel, cresterea numarului de ceramide este esentiala pentru pacientii cu piele uscata, descuamata, cu prurit si/sau alta sensibilitate.

Cauzele de scadere a ceramidelor

Cauzele care duc la scaderea sintezei de ceramide de catre organismul nostru pot varia. Impactul cel mai mare il reprezinta varsta deoarece incepand cu 20 de ani capacitatea organismului de a sintetiza ceramide scade cu cel putin 1% pe an.

In plus, radiatiile UV, expunerea la conditii meteorologice extreme (temperaturi fie prea scazute fie prea ridicate) precum si abuzul de produse de curatare si exfoliere, pot contribui la epuizarea mai rapida a rezervei naturale de ceramide. Rezultatul este o piele uscata, iritata, cu riduri si semne vizibile de deshidratare.

Solutii exista

Alimentatia este un factor foarte important pentru buna functionare a fiecarui sistem din organismul nostrum, iar pielea nu face o exceptie. Fructele, legumele si grasimile bune sunt aliatii tai.

Pentru a imbunatati productia de ceramide din piele, puteti creste astfel aportul de grasimi sanatoase din alimentatie. De asemenea, putem regasi ceramide si in produsele cosmetice si dermato-cosmetice deoarece acestea sunt similare cu cele din piele.

Un produs care contine ceramide, acizi grasi si componente sau ingrediente hidratante cum este acidul hialuronic ofera cea mai buna metoda de sustinere a pielii. Aplicarea acestor produse in mod regulat ajuta la refacerea barierei cutanate si pot fi utilizate in orice etapa din rutina de ingrijire a tenului si in orice moment al zilei.

Va invit sa ajutam pielea sa ramana hidratata si sanatoasa!