SPF
Mituri despre SPF și protecția solară cu medicul dermatolog Dr. Nkem Ugonabo

Prezentare generală

Produsele de îngrijire solară vin sub mai multe forme, inclusiv creme de protecție solară cu pigment, creme de protecție solară hibride, stick-uri de protecție solară și creme hidratante cu SPF. Aceste produse sunt concepute pentru a te ajuta să îți protejezi pielea de razele nocive ale soarelui, dar sunt pe deplin eficiente doar dacă sunt folosite corect. În acest ghid privind protecția solară, am rugat-o pe Dr. Nkem Ugonabo să ne ajute să împărtășim cu tine unele dintre cele mai comune mituri despre protecția solară - inclusiv ce înseamnă SPF, când să folosești crema de protecție solară și cât de des trebuie să o aplici. În continuare, descoperă diferența dintre unele dintre cele mai comune mituri și adevăruri legate de protecția solară, plus sfaturi de care să ții cont atunci când alegi o cremă de protecție solară sau o cremă hidratantă cu SPF pentru rutina ta de îngrijire a pielii în timpul zilei.

Sfaturile medicului Dr. Ugonabo privind protecția solară

  • Sfatul nr.1: "Oamenii ar trebui să folosească [produse] cu SPF pe toate zonele expuse la razele solare. Unele zone uitate frecvent includ gâtul, spatele urechilor, partea superioară a mâinilor și picioarele."
  • Sfatul nr. 2:"Uită-te după ingrediente benefice, cum ar fi ceramidele și acidul hialuronic, atunci când alegi un produs de îngrijire solară, în special dacă dorești ca produsul să fie hidratant și hrănitor pentru pielea ta."
  • Sfatul nr. 3: "Recomand cremele de protecție solară fără parfum pentru a minimiza riscul de iritație, în special în cazul celor cu pielea sensibilă."

11 mituri despre cremele de protecție solară, demascate

Protecția zilnică împotriva razelor soarelui este esențială, indiferent de vârstă, de culoarea pielii sau de stilul de viață. Pentru a te ajuta să profiți la maximum de produsele de protecție solară, am întocmit o listă cu 11 mituri despre protecția solară de care trebuie să fii conștient.

Mitul nr. 1: Nu ai nevoie de protecție solară iarna sau când este înnorat

Este o concepție greșită frecvent întâlnită, conform căreia poți omite crema de protecție solară dacă afară este înnorat sau frig. În realitate, există în continuare raze UV dăunătoare prezente, chiar dacă este înnorat sau în timpul lunilor de iarnă. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), zăpada poate reflecta până la 80% din razele UV.1 Și, conform Agenției de Protecție a Mediului din SUA (EPA), razele UV pot trece, de asemenea, prin până la 80% din învelișul de nori ușori.2

"Este important să folosești SPF pe tot parcursul anului, atât în lunile de vară, cât și în cele de iarnă ", spune Dr. Ugonabo. "Le reamintesc pacienților mei că razele UV sunt prezente și în zilele înnorate." Mantra ei este: "Doar pentru că nu poți vedea soarele, nu înseamnă că el nu te poate vedea pe tine." Cu alte cuvinte, este la fel de important să folosești cremă de protecție solară și în zilele în care nu este în mod evident însorit.

Mitul nr. 2: Crema de protecție solară face rău

Dezvoltate împreună cu medicii dermatologi, cremele de protecție solară și cremele hidratante cu SPF de la CeraVe sunt formulate pentru a fi delicate cu pielea ta, cu conțin parfum și sunt testate alergologic. "Numeroase studii de cercetare au demonstrat că folosirea protecției solare poate minimiza daunele pe termen scurt și pe termen lung ale pielii cauzate de razele soarelui", explică Dr. Ugonabo. (3,4) În plus, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) reglementează produsele de protecție solară pentru a se asigura că acestea îndeplinesc standardele de siguranță și eficacitate. Poți găsi cele mai recente informații despre reglementările privind siguranța cremelor de protecție solară vizitând site-ul web al FDA.3

Mitul nr. 3: O valoare mai mare a SPF-ului înseamnă că nu trebuie să aplici crema de protecție solară la fel de des

SPF înseamnă factor de protecție solară. "Acesta corespunde cantității de raze UV necesare pentru a produce o arsură solară pe pielea protejată, în comparație cu pielea neprotejată", explică Dr. Ugonabo. "Astfel, cu cât valoarea SPF este mai mare, cu atât mai mare este protecția împotriva arsurilor solare". Potrivit Academiei Americane de Dermatologie (AAD), produsele de protecție solară cu SPF 30 pot bloca până la 98% din razele UVB - tipul de raze UV care provoacă arsuri solare.4

Cu toate acestea, utilizarea unui produs cu o valoare mai mare a SPF nu înseamnă că îl poți aplica mai rar. "Este recomandat să aplici SPF [cremă de protecție solară] la fiecare două ore atunci când ești în aer liber și după înot sau după activități care implică transpirație excesivă", spune Dr. Ugonabo. Acest lucru rămâne valabil indiferent de tipul de produs sau de valoarea SPF-ului său.

Mitul nr. 4: Nu este nevoie să aplici din nou crema de protecție solară dacă aceasta este rezistentă la apă

Potrivit FDA, niciun produs de protecție solară nu poate fi considerat complet "rezistent la apă" (sau "rezistent la transpirație").3 Mai degrabă, acestea pot fi "rezistente la apă". Formulele etichetate ca fiind "rezistente la apă"  ajută la împiedicarea îndepărtării ingredientelor active ale cremei de protecție solară de pe piele în timp ce te afli în apă. Reține, totuși, că aceste creme de protecție solară rezistente la apă trebuie aplicate din nou cel puțin o dată la două ore în timpul zilei, precum și după ce transpiri sau înoți. " Îți recomand să ai la tine o versiune de călătorie a produsului, astfel încât să fie ușor de aplicat", spune Dr. Ugonabo.

Mitul nr. 5: Persoanele cu tenul mai închis nu au nevoie de protecție solară

O altă concepție greșită frecventă este aceea că persoanele cu un ton al pielii mai închis la culoare nu au nevoie să folosească protecție solară. "Unele persoane pot fi mai puțin predispuse să se ardă la soare la fel de repede, dar acest lucru nu înseamnă că pielea lor nu este afectată de expunerea la soare", explică Dr. Ugonabo. "În calitate de medic dermatolog, recomand ca toată lumea - indiferent de tipul, nuanța sau textura pielii- să folosească protecție solară în fiecare zi, pe tot parcursul anului." Toate nuanțele de piele pot suferi daune cauzate de soare, ceea ce poate duce la cancer de piele și la semne vizibile de îmbătrânire a pielii. "Mulți dintre pacienții mei cu melanină bogată sunt îngrijorați de îmbătrânirea prematură, precum și de agravarea petelor pigmentare", spune ea.

Dr. Ugonabo constată că pacienții ei cu pielea cu tonuri mai închise preferă adesea cremele de protecție solară nuanțate, în special cele cu o gamă de nuanțe sau o nuanță universală care se îmbină bine cu tonul pielii lor.

Mitul nr. 6: Poți sări peste crema de protecție solară dacă stai la umbră

"Căutarea umbrei, cum ar fi sub o umbrelă, poate fi utilă pentru a te proteja de efectele nocive ale soarelui", spune Dr. Ugonabo. "Cu toate acestea, nu recomand acest lucru ca fiind singura metodă de protecție solară." În plus față de măsurile de protecție, cum ar fi evitarea expunerii la soare în timpul orelor de vârf și purtarea de îmbrăcăminte de protecție (cum ar fi pălării, bluze cu mâneci lungi și ochelari de soare), este important să aplici (și să aplici din nou) crema de protecție solară zilnic.

Mitul nr. 7: Poți folosi machiaj cu SPF în loc de protecție solară

Unele produse de machiaj conțin SPF, dar acestea singure nu sunt, în general, suficiente pentru a-ți proteja pielea de razele nocive ale soarelui. Astfel, deși produsele de machiaj cu SPF 30 sau mai mare pot oferi o anumită protecție, acestea nu ar trebui să înlocuiască crema de protecție solară sau crema hidratantă cu SPF pe care o folosești zilnic pe față."Îmi sfătuiesc pacienții să aleagă o cremă de protecție solară ușoară, care să nu se simtă încărcată pe față", spune Dr. Ugonabo. Când vine vorba de aplicarea repetată a cremei de protecție solară, Dr. Ugonabo spune că mulți dintre pacienții ei care se machiază preferă să folosească stick-uri, pudre și spray-uri de protecție solară.

Sfat CeraVe: Folosește o cremă hidratantă ultra-lejeră CeraVe cu SPF 50 cu spectru larg, cum ar fi crema noastră CeraVe Crema Hidratanta pentru fata A.M. cu SPF 50, pentru a te hidrata și a te ajuta să îți protejezi pielea înainte de a te machia.

Mitul nr. 8: Nu ai nevoie de protecție solară atunci când conduci sau stai în casă

Razele soarelui nu sunt o preocupare doar atunci când ești afară. Potrivit Dr. Ugonabo, un loc în care există umbră sau o fereastră nu va oferi o protecție adecvată împotriva razelor UV dăunătoare, deoarece razele UVA pot pătrunde prin sticlă. Ea recomandă ca oamenii să folosească totuși protecția solară chiar dacă nu plănuiesc să iasă afară. Aplicarea cremei de protecție solară în fiecare dimineață poate ajuta, de asemenea, să îți protejezi pielea atunci când trebuie să ieși afară pentru treburi neașteptate, de ultim moment.

Sfat CeraVe: Dacă dorești să-ți eficientizezi rutina de îngrijire a pielii în zilele în care stai în casă, încearcă Crema Hidratanta pentru fata A.M. SPF 30. Această cremă hidratantă multifuncțională este formulată cu SPF 30 cu spectru larg, ceramide și niacinamidă pentru a hidrata și a te ajuta să-ți protejezi pielea de razele soarelui într-un singur pas*.

*Pentru protecție solară, aplicați crema cel puțin la fiecare două ore.

Mitul nr. 9: Toate produsele cu protecție solară lasă urme albe pe piele

"Turnura albă" este un termen folosit pentru a descrie reziduul de culoare albă pe care unele produse de protecție solară îl pot lăsa pe piele. "Unii pacienți spun că urăsc aspectul de pete albe pe piele și vor să le evite", explică Dr. Ugonabo. "De obicei, le spun că produsele de protecție solară au evoluat mult, iar noile formulări sunt mai rafinate." Multe dintre cremele de protecție solară moderne sunt special formulate pentru a se estompa ușor, fără a lăsa un strat alb. Dr. Ugonabo recomandă, de asemenea, luarea în considerare a cremelor de protecție solară nuanțate, care adesea se amestecă mai bine pe tonurile mai închise ale pielii.

Mitul nr. 10: Nu voi obține suficientă vitamina D dacă folosesc protecție solară

"Mai multe studii au arătat că oamenii pot purta zilnic cremă de protecție solară și totuși să mențină niveluri adecvate de vitamina D", explică Dr. Ugonabo.5 Ea își sfătuiește pacienții să se concentreze pe obținerea vitaminei D din alimente sau dintr-un supliment, mai degrabă decât [doar] de la soare. Dacă ai întrebări despre nutriție, programează o vizită la medicul tău pentru o ghidare personalizată.

Mitul nr. 11: Produsele de protecție solară nu expiră niciodată

Protecția solară expiră. Conform FDA, toate produsele de protecție solară trebuie să aibă o dată de expirare inclusă pe etichetă sau să rămână eficiente timp de cel puțin trei ani.6,7 Dermatologii recomandă, în general, să fie aruncate toate produsele de protecție solară care au depășit data de expirare. Evită să păstrezi crema de protecție solară în lumina directă a soarelui sau la temperaturi extreme, deoarece acest lucru poate face ca produsele tale să expire mai repede sau să devină mai puțin eficiente.

Message
Download Chrome