SPF
bariera de protectie a pielii

Bariera pielii noastre ne protejeaza de totii factorii externi noua. In general, factorii din mediul inconjurator sunt cei care afecteaza pielea, motiv pentru care este important sa ii asiguram o ingrijire corespunzatoare.

Iti recomandam sa mergi la un consult dermatologic, deoarece specialistul poate verifica daca bariera de protectie a pielii tale este optima sau trebuie sa utilizezi unele produse pentru a o remedia.

Exista obiceiuri sanatoase pe care le poti adopta in vederea refacerii si mentinerii barierei de protectie a pielii. Printre acestea se afla adoptarea unei rutine de ingrijire cu produse potrivite tipului de ten, utilizarea metodei de exfoliere adecvate si adoptarea unor obiceiuri sanatoase, precum o alimentatie echilibrata, evitarea expunerii prelungite la soare si a fumatului.

Ce este bariera de protectie a pielii?

Factorii de mediu pot afecta pielea, in cazul in care nu intarim sau nu mentinem invelisul protector natural al acesteia cu ingrediente precum ceramide si uleiuri benefice.


Structura pielii cuprinde mai multe straturi, iar fiecare indeplineste functii importante in protectia corpului. Cel exterior superior se numeste stratum corneum si este alcatuit din celule dure, cheratinocite, care sunt unite intre ele de lipide. Impreuna, formeaza bariera de protectie a pielii. [1]


Cheratinocitele contin cheratina si alte substante hidratante. Stratul de lipide contine ceramide, colesterol si acizi grasi. Pielea este esentiala pentru a ne mentine in viata [1]. Atunci cand acest invelis sufera deteriorari, toxinele si factorii patogeni pot patrunde in piele, cauzand efecte adverse in interiorul organismului.


De asemenea, fara piele, lichidele din organism s-ar evapora si ar duce la deshidratarea organismului. Bariera de protectie a pielii este vitala pentru sanatatea generala si contribuie la buna functionare a organismului. [1]

Care este rolul sau?

Femeie aplica crema hidratanta Cerava pe fata pentru a restabili bariera de protectie a pielii

Functiile pielii sunt multiple. Iata ce aspecte depind de sanatatea acesteia [2], pe langa faptul ca actioneaza ca un invelis ce protejeaza organismul de loviri usoare, de impactul multor factori fizici si termici, dar si al unor substante:

  • Este cel mai mare organ si are functie senzoriala - prin intermediul ei simti atingerile, temperaturile;
  • Previne pierderea substantelor hidratare;
  • Rolul pielii implica si reglarea temperaturii corporale;
  • Are functia de organ al sistemului imunitar si detecteaza infectiile, actioneaza in caz de leziuni minore, pentru a le cicatriza;
  • Este implicata in producerea vitaminei D;
  • Reduce efectele negative ale radiatiilor UV.

Ce o poate afecta?

Pielea apara organismul in fiecare zi impotriva a numerosi factori amenintatori, dintre care majoritatea sunt externi si cativa sunt interni. Printre factorii externi care o pot afecta se afla:

  • Factorii climatici, cum sunt mediile prea umede sau prea uscate;
  • Exfolierea sau spalarea excesiva;
  • Dificultatile de ordin psihologic;
  • Factori genetici care predispun la unele afectiuni dermatologice, precum dermatita atopica sau psoriazis;
  • Detergentii si sapunurile alcaline;
  • Expunerea prelungita la soare;
  • Steroizii;
  • Chimicalele dure.

Simptome ale deteriorarii barierei de protectie a pielii

Exista unele simptome ce semnaleaza deteriorarea barierei pielii. Atunci cand aceasta nu functioneaza in mod corespunzator, pielea este expusa la dezvoltarea unor simptome si afectiuni precum:

  • Piele uscata, descuamata;
  • Acnee;
  • Prurit (mancarime);
  • Piele iritata sau inflamata;
  • Infectii cu fungi, bacterii sau virusuri;
  • Piele dura sau cu zone depigmentate.

Cum poti repara si sustine bariera de protectie a pielii?

Exista unele modalitati prin care iti poti mentine pielea sanatoasa si, implicit, un nivel optim al barierei sale de protectie:

Adopta o rutina de ingrijire a pielii

Alege poduse care corespund tipului tau de ten si alcatuieste o rutina de ingrijire adecvata. In cazul in care nu stii cu exactitate ce tip de ten ai sau care sunt produsele ce il avantajeaza cel mai mult, discuta cu un medic dermatolog. Acesta iti ofera recomandari personalizate si tine cont si de eventualele probleme dermatologice cu care te confrunti.


Acorda atentie metodei de exfoliere

In cazul in care doresti sa iti exfoliezi fata, este important sa alegi metoda de exfoliere care nu pune in pericol bariera de protectie a acesteia. Potrivit specialistilor, persoanelor care au tenul sensibil li se recomanda un exfoliant chimic cu formula delicata. [1] Unele scrub-uri sau instrumente pentru exfoliere pot afecta temporar bariera de protectie a pielii.


Tine cont de nivelul pH-ului

Nivelul optim al pielii este de circa 4.7. Valorile unor produse de ingrijire variaza intre 3.7 si 8.2. Specialistii recomanda pentru curatarea pielii produse ce au pH-ul intre 4.0 si 5.0. [1] Este posibil ca mentinerea nivelului adecvat al pH-ului sa protejeze organismul de afectiuni precum acnee si dermatita. Insa, nu toate cosmeticele prezinta pe eticheta si nivelul pH-ului pe care il au.


Utilizeaza produse cu uleiuri de baza

Studiile arata ca unele tipuri de uleiuri pot contribui la regenerarea barierii pielii si previn deshidratarea acesteia. Multe dintre ele au proprietati antibacteriene, antioxidante si antiinflamatorii.

Iata care sunt uleiurile comune care pot fi folosite ca baza impreuna cu alte ingrediente benefice pentru piele sau le poti aplica simple, ca atare, dupa dus:

  • Uleiul de argan;
  • Uleiul de migdale;
  • Uleiul de jojoba;
  • Uleiul de cocos.

Orienteza-te catre produse care contin ceramide

Ceramidele reprezinta lipide a caror textura este cremoasa si se gasesc in concentratii ridicate in stratul exterior superior (stratum corneum). Acestea sunt esentiale pentru bariera de protectie a pielii. Un studiu din 2019 [1] arata ca formulele din care fac parte ceramidele contribuie la imbunatatirea mai multor aspecte ale pielii. Mai exact, reduc pruritul, uscaciunea si amelioreaza descuamarea.


Foloseste produse hidratante

Pielea uscata este printre cele expuse la deteriorarea barierei de protectie. In cazul in care ai tipul de ten uscat mizeaza pe utilizarea produselor hidratante cu formule intense, precum cele cu acid hialuronic, glicerina sau petrolatum. Acestea ajuta la mentinerea apei in stratul profund al pielii, iar in acest mod, au rol in mentinerea hidratarii pe o perioada indelungata.

Acest articol are caracter pur informativ. In cazul in care te confrunti cu afectiuni ale pielii, discuta cu un medic dermatolog in legatura cu produsele pe care le poti utiliza pentru a-ti intari bariera de protectie a pielii. Numai un specialist iti poate oferi recomandari in functie de particularitatile tenului tau.


Evita expunerea prelungita la soare

Razele UV pot provoca probleme la nivelul barierei de protectie a pielii si grabesc procesul de imbratranire. De asemenea, pot provoca pete pigmentare si cresc riscul de aparitie a cancerului de piele. [3] Iata care sunt aspectele de care este indicat sa tii cont [3]:

  • Atunci cand te expui la soare, se recomanda sa utilizezi zilnic un produs cu factor de protectie solara (SPF), indiferent de anotimp;
  • In perioadele caniculare, evita soarele in intervalul orar 10:00 - 16:00, intrucat atunci razele sunt foarte periculoase;
  • Pe timpul verii, poarta haine cat mai deschise la culoare si din materiale ce nu retin caldura si opteaza pentru a acoperi o suprafata mare de piele.

Adopta o alimentatie sanatoasa

Cercetarile arata ca o alimentatie sanatoasa si echilibrata contribuie la sanatatea pielii. Dietele care contin o cantitate mare de antioxidanti si acizi grasi nesaturati, cum sunt cei proveniti din ulei de peste, ajuta la mentinerea elasticitatii pielii si a unui aspect intinerit. Bea zilnic apa plata pentru a-ti mentine hidratarea adecvata a pielii.

Iata ce alimente poti consuma in cadrul unei diete sanatoase [3]:

  • Legume, de exemplu, morcovi, rosii;
  • Legume cu frunze, precum spanac si varza kale;
  • Fructe: in special cele de padure, portocale;
  • Legume cu boabe: fasole, mazare, linte;
  • Pesti grasi, precum somon si macrou;
  • Nucifere.

Renunta la fumat

Fumatul poate duce la imbatranirea prematura a pielii si la aparitia ridurilor, ingroasa vasele de sange din piele si restrictioneaza circulatia sangvina. Aceste lucruri duc la limitarea aportului de oxigen si la uscarea pielii. In plus, fumatul afecteaza si nivelul de colagen si pe cel de elastina, cele doua tipuri de proteine care sunt responsabile de elasticitatea pielii.

Message
Download Chrome